Monday, June 13, 2011

Tips | mengekalkan make up akibat berpeluh dan muka berminyak

Assalammualaikum dan salam sejahtera.. Haa tiba-tiba kali ni aku buat entri pasal tips pulak.. Pertama kali buat ni!! Hahahaha.. ~untung la.. (terbawa-bawa sifat fb).. Aku buat entri ni saje je.. Bukannya bererti aku pakai make up ok.. :) Kalau korang ni kulit muka jenis yang senang berpeluh dan berminyak, boleh lah cuba cara ni.. Mungkin dapat mengurangkan masalah kulit muka berminyak dan seterusnya dapat mengekalkan make up anda daripada cair.. hehehe..

Tipsnya bertaip begini :-


Sebelum ber make up, basuh muka dengan air dengan sedikit soda bicarbonate yangg dicampur di dalam air tersebut. Soda bicarbonate ni berfungsi sebagai cleanser yang lembut ke atas kulit. Kemudian rinse/bilas dengan air batu atau tekap kan ais di muka untuk mengecilkan liang pori muka. (Jangan lama sangat nanti muka terasa kebas). Insya-Allah make up tahan lama dan kurang berpeluh serta berminyak. 
P/S - jangan guna soda bicarbonate secara berlebihan. Mungkin secubit sahaja sudah memadai untuk semangkuk besar air.


Ok amacam?? Korang tahu tak soda bicarbonate tu ape?? Untuk yang tak tahu tu, ni haa...


Haa ni lah dia soda bicarbonate.. Jadi ape tunggu lagi.. Esok sebelum nak pergi kerja or kelas, cubalah dulu cara ni ye.. :)


...tamat...



________________________________________________________________________________

~SPECIAL LOVE BAG~


Kalau korang suka handbag ni, tekan [sini] ye.. (*_*)


2 comments:

My Name is Mar said...

Hari tuh...
Ternampak mak cik men spray2 muka dia..
dia kata.. itu untuk kekalkan mekap..
Apabenda ntah...
Tapi dia kata sama macam Mineral mist...

d_tieah said...

Gitu ke??? Maybe boleh try bila nak keluar weekend.. Hehehe.. Kalo pergi kerja maybe tak sempat.. Kadang2 bangun selalu lewat..