Thursday, September 2, 2010

Bingkisan Hati | Seorang Anak Bongsu

Salam sejahtera semua.. Haa kali ni aku nak buat entri berkaitan hati dan perasaan.. Dah lame aku pendam semua ni dan sekarang aku harus meluahkan di blog.. Aku takde tempat luahan lain dah selain kat kekasih hati aku, Puan Sri Eykaa tu.. Thanks ye sayang, dari dahulu(masa kawan) sampai la sekarang sayang tetap menjadi pendengar yang setia.. Sayang kamu lebey lah.. hihihihi... 


Haa mari kembali ke tajuk asal.. BTW ni bukan gambar aku ye.. Thanks cik gugel.. Aku tak tahu nak mula macamana.. Korang mungkin akan gelak ape yang aku nak cerita tapi itulah realitinya.. Pedih doww.. Aku nak tanya korang, Anak lelaki bila dah kawen, siapa yang no 1 dan no 2?? No 1 masih lagi keluarga lelaki dan no 2 adalah isterinya.. Betul tak?? Anak lelaki ni tidak boleh menyusahkan ibu bapa.. Sebagai contoh dari segi kewangan, jangan bebankan ibu bapa untuk kewangan diri.. Carilah sumber yang boleh mendatangkan kewangan.. Macam aku ni (aku bukan nak riak), aku rase aku dak lame tak merasai duit belanja dari ibu bapa aku oke.. (baru ni ade la dpt rm10 setelah sekian lame).. Dalam hati memanglah sangat sedih juga pedih tapi apa kan daya aku.. Aku bukan seorang anak yang suka meminta2.. Dari aku start dapat duit MARA(rm600), aku takde mintak2 dah.. Itu lah duit untuk bayar sewa rumah(rm200), servis moto dan belanja harian.. Dari situ aku belajar untuk berdikari.. Sampai saat ni aku masih lagi mencari sumber2 yang boleh menjana kewangan aku.. Korang dah beli baju raya?? Aku dah beli jugak.. Gune duit sendiri oke!! :( Aku biasanya tempah baju melayu tapi nak buat macamana, duit xbanyak so beli baju melayu yang dah siap je.. Baju2 dan seluar2 baru masih belum beli lagi.. Kewangan xmencukupi.. Sedih beb tengok orang laen pergi shopping dengan family.. Aku pergi shopping dengan kekasih hati.. Memang la best shopping dengan kekasih hati tapi aku DAH LAMA GILA tak keluar shopping dengan family.. Mak ayah aku takde ajak kuar shopping macam mak ayah korang.. Mak ayah aku takde ajak kuar jalan2 macam mak ayah korang.. Ye aku jeles dengan korang.. 

Aku kalau nak keluar jalan2 pun aku keluar dengan kekasih hati ataupun dengan sahabat handai.. Duit takde pun pandai2 lah hidup.. Aku semakin ber-emo.. Ye aku suke keluar jalan2.. Aku suke lepak2.. Macam korang jugaklah kan?? Dan aku masih akan dimarahi walaupun umur aku dah semakin meningkat.. Dahtu takkan aku nak duduk kat rumah je.. Aku duduk kat rumah aku nak buat ape?? Aku bukan kaki tengok tv.. Tv tu sekadar hiasan je kat rumah ni.. Mak ayah aku nak borak2 dengan aku?? Bile borak2 je mesti ade point untuk marah.. Lebih2 lagi ayah aku.. Cakap xpernah nak baek.. Perghh sadis weyh.. Mana pergi abang2 aku?? Aku takde kakak cume ade abang2 je.. Dorang semua dah kawen.. Masing2 sibuk dengan keluarga dorang.. Aku hanya tinggal bertiga dengan mak dan ayah.. Hujung minggu barulah abang2 aku datang rumah.. Time tu aku sangat suka sebab dapat bermain dengan anak2 buah.. Kemudian mereka pulang meninggalkan setiap tanggungjawab di bahu aku.. Siapa yang nak kemas rumah ni weyh?? Siapa yang nak lap tingkap ni?? lap kipas?? basuh karpet? mesin rumput?? kemas pokok2 luar?? panjat bumbung utk tmpal atap bocor?? sape????? Ade seorang abang aku pernah berkata, "abang dah puas buat kerja rumah, sekarang giliran ko plak yg buat".. Sadis ayat tu.. Memang aku buat semua kerja rumah ni dari dulu sampai sekarang.. Tapi sampai bila aku kena buat sorang2?? Dah kawen perlu lepaskan tanggungjawab tu pada yang belum kawen ke?? Habes tu nanti kalau aku kawen aku nak lepaskan tanggungjawab ni pada sape pulak?? Nak biarkan mak ayah buat semua tu?? Mak ayah aku dah tua dan xlarat dah nak buat kerja2 tu.. Ni semua tanggungjawab semua anak2.. Bukan aku sorang.. Walaupun aku merungut2, walaupun aku di marah2, aku tetap buat semua kerja2 ni.. Ni dah nak raya dah.. Semua aku kena buat.. Korang tahu tak aku penat.. Duduk rumah kena marah, keluar rumah kena marah.. (mention: aku lelaki oke.. hahaha).. Sampai bila nak macamni?? Cuba fikir esok lusa Insya-Allah ade rezeki aku nak pergi sambung belajar (degree), sape yang nak jaga mak ayah hari2?? sape yang nak jage rumah?? kemas rumah?? sape???? Mak ayah xpernah paham ape yang aku cakapkan.. Dorang xpernah nak cuba paham.. Dan aku yakin dorang takkan paham sampai bila2.. Hanya aku yang tanggung.. Pedih hati aku.. Kadang2 mengalir jugak air mata ni memikirkan.. Thanks kat sahabat baek aku sebab die menjadi telinga aku(sebelum couple).. Thanks jugak kat kekasih hati aku.. So korang paham cerita aku?? Kalau xpaham sila abaikan.. Korang takkan paham selagi korang tak mengalami keadaan seperti aku.. 

Mention: aku bukan nak jadi anak manja sebab aku anak bongsu tapi aku nak luahkan supaya sedikit sebanyak aku dapat meredakan hati aku ni..Mungkin korang juga senasib dengan aku.. Jom kongsi cerita korang..


...tamat...

22 comments:

nabila said...

ala sian nye adikku ini...ayie tahu kan parents ayie camane kan ..akak cuti panjang nanti akak bw ayie g shopping ye... akak pun xde adik...ayie je aik akak.

etoOn said...

sabar ajelah,
sama je kita,zul anak lelaki bongsu,bebanan mak bapk je kat bahu,anis??beban adik beradik semua pikul sekali gus,beban sape lagi beban,redho saja c(:

Anonymous said...

salam zul..aq la mangat..
aq paham perasaan ko zul..aq mengalami benda yg sama malah lagi teruk dari ko..ko kurang2 dpt gak tgk muka parents ko..aq??ayah aq tinggalkan aq pas divorce..aq hidup sorng..aq x blk gombak bpe lama plakkan..aq kne teruk time final sem lepas..tp zul..igt..biarkan dorng..n never give up..jadi diri ko..aq percaya ko la yg terbaik yg jaga mak n ayh ko..ko mmg ptt dibanggakan..mgkn drng x nmpk.but one day drng akn realize bnd tu..percaya la..xpe la zul..kurng2nye ko ade kekasih hati yg sgt menyayangi dir ko..n kwn2 juga yg care about ko..i hope every single little things will make u smile n happy..im one of them try to make u smile n happy.. =)

kak wati said...

dik, mara mak n ayah tu tanda nye sayang..itu yang akak tahu...pasal kemas umah tu kena bincang ler dgn brother2 yang lain....especially bila umah tu bersih masa diorg dtg tp bila nak balik diorg kemas ler dulu b4 balik..jgn ler tgalkan umah yang bersepah nak mengharapkan ko sorang jer kemas or mak n ayah kemas..diorg tu penat....about duit tu,maybe mak n ayah tak kasi sbb diorg ingat adik dah kerja xperlu bagi duit....tp if xkerja, mmg kena minta ler..sb diorg pun tak tahu kita nak pakai duit utk keperluan...tp if minta duit utk jejalan x sesuai le kot...lelagi ayah dah tak kerja...seboleh2nyer, abg2 yang dah bekerja tu ulur ler sikit kat adik2 yang masih dlm tangungan...4 org share utk sorang adik..maka duit contribution pun sikit jer...if abg2 xnak share, bila shopping dgn family, beli kan selai baju utk adik2..heheh....wpun mak n ayah x bagi duit sbnrnye diorg sentiasa bagi(doa setiap kali solat)....akhir kata, sayangilah n berbaktilah kepada ibu bapa selagi diorg masih ade...

I n n z said...

err .
saya tak de plak macam tuhh .
sabar yep ;)

tak taw nk ckp pe sbb tak pernah kene .
ibu ayah baik.
marah2 sbb degil tuh bese lahh .
keje rumah pun tade lah banyak sangat .
ALLAH bagi ganjaran pahala yang banyak kat kamu ;)

Elzy Ovktafia said...

alamak ternangis plak... T_T

dahla tu wey.. tabahkan hati ye..

susah2 dlu senang2 kemudian.. insyaallah!

Anonymous said...

arghh
mmg touching
sbb kite serupa
kite bongsu
dan kite bukan jenis bongsu yg manja

tp lain sikit je, aku rapat dgn mak aku sbb melihatkan perangai adek bradek aku yg lain mcm abg2 ko

aku x penah cte masalah family kat sape. penat weh pendam.



-aku ade blog tp biarlah dlm entry ni aku jd anon, aku xnak org tau ape aku ceritakan ni-

Anonymous said...

sambungan sikit

bestnye kau boleh luahkan kat blog
aku tak boleh
sbb family aku baca
skrg ni aku xtau nak carik privasi kat mane utk aku luahkan perasaan aku camni

kata kila said...

serious terase dalam entry ni.;(

elmo chemo said...

Alamak. aku dah la selalu buli adik bongsu aku.

harap dia tak terasa. Akim. I Heart U Akim! teehee
.

Harap ko ok sikit lah lepas cerita semua ni.

cengkerangcipot said...

terima kasih la kpd semua yg mengomen ye.. ade di antara pengomen ni masih belum memahami keadaan tp tak mengape.. sekurang2nye korang memberi respon untuk entri ni.. sedey kan?? nanges x?? hihihi.. kpd cik ANON yang same kes dgn aku ni, jom la share2 sket.. klau ko tu laki, ko kena ade GF or paling kurang pn BFF (better girl).. klau ko girl, ko kena ade BF utk meluahkan perasaan ko.. ko xboleh pendam.. esok lusa jika meletup ape yg ko pendam tu adalah sgt bahaye..

kpd elmo, ko jgn la buli2 sgt dow.. atlst ko amek berat psl die pn da ok.. sekurang2nye die rase die ade akak..

kpd cik innz, thx ye.. sye anggap itu 1 doa.. Amin...

kpd kak wati, akak mungkin xbrape nak paham lagi sbenarnye tp xpe..

kpd kak nabila, xyah la kot.. ayie buat entri ni utk luahkan perasaan je.. :)

kpd kila, dh2, g lap air mate tu.. hihihi

kps elzy, ko pn bace?? ciss.. hahaha.. ko jgn nanges2 lak dow..

kpd eton, sile bersabar jugak ye.. :(

Fadzly said...

same je la kite... start aku abis SPM sampai skrg, aku x penah pun harapkan duit mak ayah... sebab aku dari keluarga susah, tu pasal aku sanggup repair PC org, buat business kecik2, buat server game, n mcm2 lg utk aku rase ape yang orang pakai...
tapi aku x penah salahkan mak ayah aku, sebab aku tau dieorg susah...xkan aku nak pakse dieorg belikan ape yg aku nak... aku pun anak bongsu gak...

cengkerangcipot said...

haa bagus la tu beb.. aku pn xnk pakse dorg kn so kite kena berdikari sendiri kan.. walaupun kdg2 pedih tp tu la hakikatnye.. chill bro.. :)

Anonymous said...

aku perempuan
bf?
aku takde
kawan baik pun aku x harap nak cerita
xkanla aku nak ade bf semata nak cerita semua ni?
huhuuh.
hoihh tacingnye aku
dgn lagu ko lg
aku selalu nampak mak aku nanges sbb kakak2 dan abg2 aku
masa tu, ya Allah aku xtau nak buat ape. dan lepas tu mak aku akan cte kat aku. mcm2 cerita dr mak aku, aku tau sbb aku tau, mak aku pn xde sape nak cerita dan xnak aku jd mcm yg lain2.
dan kalau ikot, adek bradek aku yg lain lg dasyat dr abg2 ko ni
hhuhuh

cengkerangcipot said...

bkn gitu..
maksud aku, ko sepatutnye ade bf..
sbb dgn bf tu ko boleh ceritekn segale masalah.. mcm awek aku ni, dari aku berkwn dgn die aku slalu cerite mslh2 ni.. cube ko cr bf lpas tu ko slow cite kat bf ko tu.. jgn trus2 byk cite.. sket2 je.. atlst lega hati tu weyh.. seyes..

aku dgr ko ckp cmtu tu pn aku da sdey..
ko add la aku kat FB.. add gune email aku ni dzulhazry@gmail.com
kite same2 senaseb..

nas said...

sedihnyer aku mendengar luahan aty ko nie bro..
aku nie anak sulung...
mmg la remaja kan....
aku xpernah pon nk bebankan duit mak bapak..just gne duit sendiri bila da besar nih...
duit mara yg ko dpt mmg xcukup aku rse..
tak pe2..aku paham citer ko...huhu

nas said...

aku takde gf..so..sape nak diluahkan???
ermm..kat kawan pun aku xberani..

cengkerangcipot said...

haa thx ye bro nas..
ko ank sulung lagi besar tggungjwb dow..
jge adek2 ko btul2 k..
ingt tu..
ko slow2 la carik gf..
pastu cite kat die slow2..

nur eykaa said...

sedihnye bace.. em, sabar jela syg. parents ngn anak2 kn dua generasi yg berbeza.mesti diorg ssh nk faham keadaan kitekn.. even diorg penah mude, situasi yg b alami skrg ngn situasi diorg dulu xsame kn.. maybe ssh utk diorg faham ape yg terbuku kat hati b tu.. kalau bole, slow talk la ngn diorg..bg diorg tau..sbb ni kan melibatkan perasaan ngn mase depan jugak.. simpan lame2 kn sakit..parents b mesti faham ape masalah b bile b da cite kat diorg nnty. kn diorg yg besarkan b since b lahir..
so,sabo jela b.. nnty diorg mesti sedar yg b ni anak yg terbaek utk diorg... bby pon xreti sgt nk nasihatkan org sbb diri sendiri ni pon xdela perfect sgt..heheh.. cume bby harap, b happy dgn family b and hidop b.. xmola sedih2.xmola tension2 k? semua masalah boleh selesai..
always love you.
-yourheart,yourlove-

cengkerangcipot said...

heyy thx my love.. luv kamu sgt2.. b xnk la cite kt dorg.. mls da nk bincg.. kn b pnh bincg tp same je cite die.. hihihi.. so pendam je lah syg..

ザ-sylver-shooter said...

sedih seyh citer ko, takpe2 nanti aku post satu n3 bekap ko lak



hahahah

Anonymous said...

salam

cite ko ade sama dengan kurang lebih jew ngn cite aku...pecaya x percaya,aku dari umo 6-7 thn aku dah pk aku nie anak angkat,anak pungut...aku ade 2 mak,mak aku bini no2...9 org adik bradik...aku ke 6...dari kecik aku selalu bergaduh ngn adik bradik aku...tapi x penah sekali aku di bela oleh mak bapak aku...start skola menengah,aku terjebak ngn macam bende x elok...dadah...tp alhamdulillah aku x ketagih and sekarang aku dah bersih dari sume tue...klau aku buat hal kat skola dlu,cikgu btaw mak and ayah...aku kne marah....tapi dorg xpenah paham ataw mmg xnak paham yang aku dah bertahun dah kecewa ngn family aku...aku buat bende2 negatif adalah sign aku utk memberontak sbb aku tataw nak buat caner.....bile aku abes skola,abg2,kakak ade yang dah bekerja and sambung blaja...tapi sumenya gune org dalam...tapi bile sampai time aku,dorg malu nak mintak tolong sedara mara sbb dah banyak kali mintak tolong...okie xpe...aku buat pilihan sendiri,aku carik kje....abg dan kakak dah ade motor,dah ade kreta time tue...duit mak bapak!!!tapi time aku,aku setakat kje 7e dlu aku kumpul,aku bli motor aku...wave125...aku nak buktikan kat sume family aku,aku boleh berdiri tanpa sokongn family aku!!!hanya benda2 yang aku buat zaman sekolah(tak perlu nak cerita sebab mengaibkan sangat)sampai baru2 nie,2,3 bulan lepas,ade kenduri uma sedara aku...then kol 3 aku dah balik sbb penat...agie pon satu lorong je kowt uma kitowang...aku balik,aku on9...tetibe bapak aku masuk bilik,tanya aku ade amek nphone apie(adik sedara aku/adik pengantin)....aku cakap x..yang aku xleh trima,dy suruh aku jumpe adik sdera aku yang umo 14 thun aku plak umo 23thn,gie cakap aku x amek!!!ko bayangkan perasaan aku sbagai seorang anak bile ayah sendiri xpecayakan anak!!!walhal silap dorg sendiri mendidik aku!!!!rumah aku bagai neraka...aku juz pegi kje,then balik kje aku kuar sbb aku xsuke dok uma aku...malm balik,tido...weekend,cuti ke,aku x dok uma...aku kuar sebab aku x ske dok dlam uma aku!!!yer mang nmpk mcm aku anak x mengenang budi...tapi aku ade pasang nawaitu utk buat family aku senang..xkesah la walau adik bradik lain dapat name ke...yang pasti lepas mak ngan ayah takde nanti,aku xkan dok uma aku agie!!!walaupon mak ngn ayah selalu marah aku,aku tetep sayang dorang,aku tetap hormat dorg...tapi dorg xpenah tunjuk kasih sayang dorang kat aku...-luahan anak lelaki