Friday, June 18, 2010

Korang tahu tak FULLHOUSE itu adalah HARAM???

Salam.. Wahh romantik sungguh ye gambar ni.. Gambar tu aku amek dari gugel ye.. Korang mesti pernah tengok cerita ni kan?? Aku pun tegok jugak.. Ape yang haramnye FULLHOUSE ni?? Actually bukan certa FULLHOUSE ni yang haram ok.. Yang aku cakap haram ni ialah FULLHOUSE LIFESTYLE STORE AND CAFE!! Aku xtau macamane konsep cafe ni tapi bile aku lihat dari segi luaran dan susun atur cafe ni memang menarik sekali!! Jom layan gambar ni jap..




Ok, ape pendapat korang tentang cafe fullhouse ni?? Mesti menarikkan?? Cafe ni terletak di Sunway Piramid ok.. Ape yang haramnye?? Ok begini, semasa aku jalan2 dengan gades di Sunway Piramid aku ternampak la cafe ni.. Aku dengan gades sangat teruja ok. So kami pun plan nak KUMPUL DUIT BANYAK2 (mesti mahalkan makanan kat sini) untuk makan kat sini.. hihihi.. Tetapi ade sedikit keraguan dari aku.. So aku pun plan nak carik web cafe fullhouse ni untuk mendapatkan pengesahan samada cafe ni HALAL ATAU TIDAK.. Setelah mendapat bantuan dari cik dida, aku pun jumpe websitenye kat SINI.. Lepas tu aku terus dapatkan email cafe ni dan terus email persoalan aku ini.. Ini bukti yang aku email dan bukti jawapan mereka..


Sila klik gambar tu untuk besarkan.. So amacam?? Menarik x jawapan die?? Walaupun English aku teruk tapi die paham jugakkan.. hihihi.. Cafe ni dalam proses untuk dapatkan sijil halal?? So halalkah cafe ni?? Cafe ni takde hidang daging babi?? Kalau takde babi pun masih halalkah?? Bab halal haram ni jangan nak buat main2 la beb.. Bab ni sangat berat sebab melibatkan darah daging ok.. So kesimpulan yang boleh aku buat di sni, "CAFE NI TETAP HARAM  WALAUPUN TAKDE HIDANGAN DAGING BABI SEBAB CAFE NI MASIH BELUM DAPAT PENGESAHAN HALAL OLEH PIHAK JAKIM".. 

...tamat...

15 comments:

Qarl said...

thanx 4 d info

thanx sbb buatkan Qarl terpikir jap

ade betulnya

arghhhh nk sgt g dat cafe

sbb chantek

xpela, sabar

cik panadol said...

tak pernah berminat nk try cafe yg agak was2 kehalalannya...

fafa said...

wow.. yeke? baru ye plan na g sane. ishh.. bahaya. btw, thanks for the info ;)

nur eykaa said...

alaaaa. nk gi ouh kat sini..
xpe2. nnty fullhouse tu halal, kite pegi k sayang? :)

cengkerangcipot said...

yeahh2 ur wlcm sume..
nnt share2 la kat kwn2 yg lain ok..
sharing is caring kn..
ok baeklah my syg..
rndu kamu..

nur eykaa said...

okey.. hehe..
rindu kamu juge..

nura said...

kwn sy ckp tak halal..coz ade waiter kat situ bisik kat die suggest g mkn tempat lain...huhu

Shafa said...

thanks atas info ni. fa pun duk google status halal fullhouse ni. tengok ramai blogger pergi tapi tak sure halal atau tak. kedai menarik mmg menarik..

Anonymous said...

aku rase depa auta hang la kata ada apply halal cert...sampai mampus takkan dapat punya sebab depa serve wine, mana nak dapat halalnye...

Unknown said...

sama seperti restoren melayu juga..sijil halal pun xada..xcaya anda pergi ada gantung sijil halal x..

Unknown said...

sama juga dgn restaurant melayu..xada lesen juga,,

Anonymous said...

saya penah pegi makan kat fullhouse tu. ikut kawan2 lah... makanan kat situ memang sedap. serius, sedap. harga pun okay. xdelah mahal sangat. set lunch baru rm20+... tapi, yang terkejutnya, kat dalam menu, ade arak bagai. itulah kali pertama n terakhir pergi.... rasanya kat situ tak halal. btw, nice info :)

Anonymous said...

To unknown,
Restaurant melayu rata2 mmg x minta sijil halal..sbg seorg melayu yg beragama Islam telah jd tanggungjawab to serve halal food or else dosa kenalah tuan kedai tanggung. Mcm restaurant yg owner bukan org Islam dia org x akan ambil kisah. So to them babi aje yg haram not wine or the way they cook d food. So sbg org Islam tepuk dada tanya iman patut mkn atau x?

Anonymous said...

Info yg sgt berguna.. Tp dont be bias to Fullhouse Cafe only. Byk lg restaurant yg takde sijil or tanda halal. For example Tony Roma, Planet Hollywood, Hard Rock Cafe even hotels... Semua pun serves alcoholic stuffs but we still go to that places.. Y? Coz ada band perform. Artist buat launching Or for whatever reason. Pendek kata to me. Keyakinan. Slagi bole elak kita elak. Lets say if stay in oversea, mana nak elaknya. Islam itu indah & mudah. Tp jgn gunakan keindahan & kemudahan itu utk kepentingan peribadi. Wallahualam..

Anonymous said...

I'd like to know whether the usual cafes and restaurants at our 4 or 5 star hotels in KL, where hundreds of Muslims eat everyday, have Halal certifications. Do your pasar malam folk have Halal certs? Have you checked?