Saturday, May 22, 2010

Cara2 Untuk Berniaga Di Internet ( BAHAGIAN 1 )



Salam sejahtera kat hakak2 kat luar tu.. Topik kite pada kali ini berkisarkan mengenai PERNIAGAAN DI INTERNET.. Saye tahu hakak2 sume kan suke berjual-beli kat tenet ni kan.. hikhikhik.. Saye dengan baik hatinya (ade ke org baek ngaku baek?) ingin berkongsi tips2 bergune untuk hakak mahupun habang (abang) yang ingin berjinak2 berniaga di internet ni.. Kalau yang dah berniaga di internet pun boleh bace jugak tips ni ye.. 

1) Gunakan media baru (new media) seperti facebook, twitter, blogspot, forum, youtube, google Buzz, Digg, Stumbleupon, myspace dan bermacam2 lagilah media baru yang wujud sekarang ni.. Jadi gunakan media2 ini untuk membantu meningkatkan hasil jualan hakak dan habang ye..
2) Kalau menggunakan Blogspot atau Forum, pastikan jenis tulisan dan juga warna tulisan dititiberatkan ye.. Ini sangat2 memainkan peranan yang penting kerana pembeli mahu membaca keterangan produk dengan JELAS dan NYATA.. Jika hakak or  habang guna tulisan yang kecil dan berwarna2, kesianlah kat pembeli tu ye..Ingat, jangan serabutkan mereka bakal pembeli anda..
3) Letakkan keterangan (details) peribadi anda serta cara2 pembelian di bahagian atas sekali (untuk forum) atau di bahagian atas kiri mahupun kanan (untuk blogspot) supaya memudahkan pembeli untuk membeli atau untuk menghubungi hakak2 atau habang2..
4) Selalu2lah online untuk mengetahui produk anda di beli atau tidak. Jangan hanya anda display produk anda dan kemudian seminggu sekali baru anda semak. Onlinelah sekerap yang mungkin dan kalau boleh online bermula dari jam 10pagi hingga 10 atau 12 tengahmalam.. Ini kerana mungkin pembeli2 anda ingin mengetahui dengan lebih lanjut mengenai produk itu.. (takkan la pembeli tu nak call anda.. klau ade 10 pembeli, takkan la 10org tu nk call anda kn..)
5) Merapatkan diri anda dengan pelanggan anda supaya mereka berasa dihargai oleh anda. Janganlah lepas pembeli tu beli produk anda, anda pun buat tak tahu je.. Tanya2lah macamni ke "amacam kak dgn baju tu? msti best kn??".. Ni sebagai contohlah..

Ok tak hakak2 dan habang2 dengan tips ini?? Ini baru bahagian pertama ye.. Tips2 ini akan bersambung pada entri saye yang berikutnya.. Selamat mencuba!!



...Siaran akan bersambung kelak...

6 comments:

elmo chemo said...

hakak habang.
bhasa tu dah ghope gmpang. spe dok ngajar ni? meh ak lempang org tu. ahaha

eh yg ko dok 1shop 1shop kt fb tu mnde plak. cmpany ko yek?

cengkerangcipot said...

kahkahkah.. ko la ngajor aku dok..
My1Stop la weyh..

elmo chemo said...

oh My1Stop. 1shop 1shop lempang disitu. haha

cengkerangcipot said...

haha ko ni..

Muhd Suhaily said...

Sama-sama manfaatkan perniagaan online...

Panduan Bayar Online said...

tambahan info.... Maybank2u link paypal.... tuan rumh jgn lupa exchange link kat blog...huhuhu..

tq