Friday, April 23, 2010

mate ikan @ ulser mulut

                                (gambar ihsan incik gugel)

Salam sejahtera ye hakak2, habang2 dan hadek2 semua.. Sorry la terpelat H pulak.. haa boleh gitu? layankan aje.. huuu.. Korang geli x tgk gmba tu ^ ?? Mesti ade yang geli mesti ade yang cakap "ade pulak aku kesah?".. hahaha.. Walaupun nampak sedikit jijik di sini tetapi aku dengan ni ingin berkongsi cerita dengan korang semua.. Korang penah kena x bende ni? Or ade yang xtau ape bende nye n bai?? haha sungguh kesian tapi tidak mengapa.. Bende ni actually ulser mulut.. Orang melayu lame2 suke cakap mate ikan sebab rupa ulser ni macam rupa mate ikan (ikan sebenar) yang telah ticongkel mate nye.. Kan kalau ikan tu dah xde bijik mate nanti nampak macam ade kawah kan? haa tu la mate ikan yang orang melayu lame katakan tu.. Orang moden panggil ulser mulut je.. hihi..

Ulser ni kalau korang pernah kena, mesti best kan? mesti ade cerita menarik.. haha.. Aku dulu masa kecik2 selalu kena ulser mulut ni.. kadang2 sampai 4 or 5 ulser serentak kena.. Aku xtipu taw.. bukan cobaan tapi rialiti ni.. pedih kan? kompom! hihihi.. So bile dah besar2 ni dah jarang kena tapi baru2 ni aku kena macam agak menghairankan aku la.. Aku kena ulser, after seminggu or dua baru sehat.. Lepas tu kena lagi dan berterusan sehingga sekarang..
Mula2 kena ulser sebelah kiri dekat pipi lepas tu sebalah kanan pulak then kiri balik lepastu kanan lagi.. Tapi yang tu sekali 3ulser aku kena beb.. dah sehat yang tu la ni aku kena lagi sebelah pipi kiri aku ni ha.. pedih weyh.. Tak terkate dah.. 

Kenapa ye wujud ulser ni?? korang ade jawapan x? :- 
-Ramai yang kata, sebab kurang minum air.. Tapi aku ni da bergelen2 da minum dan bergelen2 jugak kencheng tapi sama jugak.. 

-Orang kata sebab jarang gosok gigi so mulut tu kotor.. Jadi senang ulser tu tumbuh.. tapi aku ni kalau korang nak tahu, after makan (bekfes or lunch or dinner) mesti aku gosok gigi.. Betul weyh.. Sebab bile lepas makan nanti ade yang terselit2 kat celah gigi tu.. Xselesa.. hihihi

-Orang kata sebab kuat cium (bahase ganas is comolot).. Gila ape weyh? dengan bonda aku pun aku cium tangan pipi je kot.. awek? aku xde awek oke..

kalau korang kena korang taruk ubat apa? Bonjela?? haha.. Dulu2 aku taruk bonjela tapi sekarang ni aku taruk garam je.. betul ni.. Memang sah2 menanges2 kot.. tapi nak cepat sehat kan.. hihhi

So korang kata apa pulak ye???

..end.. 

(mood saket: saket pale, bdn pns,flu,ulser mulut)

3 comments:

NichKhun said...

hehehe orang kena ulser sebab badan dia panas kan? sebab malas mandi.. hikhikhik

aRe_ReEb said...

sebenrnyer..... ulse nie terjadi sebbkuat sgt berzikir melayu..maksud berzikir melayu..... ialah kuat mencarot2..... sikit2 babi,sikit2 pukyyxxxxurmak,sikit2 cibai lah mcm2...so nie balasan dier..hehehheehe

cengkerangcipot said...

Nichkhun: hey mnede.. owez mandi taw.. hihihi

Areeb: ko xbaek menipu weyh.. cube ko g jmpe doc.. so xbaek memfitnah bai..